Ons verhaal

Teruglopend kerkbezoek zorgt ervoor dat steeds meer kerken in Nederland de deuren sluiten. Hier was ook sprake van bij het kerkgebouw de Antonius Abt. Om te voorkomen dat dit monumentale en centrale gebouw in Terheijden leeg zou komen te staan en geen functie meer kon vervullen, is in 2013 Stichting Behoud de Antonius Abt opgericht. Ons doel: het gebouw behouden voor de toekomst.

Eind 2016 hadden we een idee voor het behoud van het gebouw dat in het begin wel wat wenkbrauwen deed fronsen. Niet in de laatste plaats vanwege de haalbaarheid. Ons idee was namelijk om een metershoge afscheidingswand in het kerkgebouw te plaatsen. Hoe mooi zou het namelijk zijn als er toch een kerk behouden kon blijven voor het dorp én dat in het gebouw ook evenementen en bijeenkomsten voor en door het dorp gehouden konden worden.

Dankzij vele vrijwilligers, sponsoren en giften is dit idee in 2018 werkelijkheid geworden. De afscheidingswand is geplaatst. Met aan de ene kant een kleine kerk voor de eredienst en aan de andere kant een multifunctionele zaal (‘De Abt’) waar het dorp gebruik van kan maken.

De wand is een bijzonder ontwerp: houten planken zijn gelakt en beplakt met afbeeldingen van de kruisweg uit de kerk. Zo herinnert de wand aan het verleden van het gehele gebouw en zijn we klaar voor de toekomst! In 2018 zijn vele vrijwilligers uren bezig geweest de wand klaar te maken

In bovenstaande video is goed te zien hoe dankzij de hulp van vele vrijwilligers de bijzondere afscheidingswand tot stand is gekomen.

Door het jaar heen organiseren we als stichtingen evenementen in onze zaal ‘de Abt’. De opbrengst hiervan gaat naar het onderhoud en behoud van het gebouw. Ook houden we regelmatig inzamelingsacties en bieden we rondleidingen aan zodat we zoveel mogelijk mensen kennis kunnen laten maken met de Antonius Abt.

Wilt u ons steunen? Alle mogelijkheden vindt u op deze pagina.

Interesse om ook vrijwilliger te worden van Stichting Behoud de Antonius Abt? Neem dan een kijkje op deze pagina.