1 december 2021

Oliebollen van Molen de Arend worden ‘Oliebollen van de Abt’

We krijgen het stokje oliebollenverkoop met Oudjaar over van Stichting Molen de Arend

 Goede tradities moet je in ere houden. Daarom zijn we bij Stichting Behoud de Antonius Abt blij en trots dat we de oliebollenverkoop met Oudjaar in Terheijden overgedragen krijgen van Stichting Molen de Arend. Op 31 december van 09:00 tot 16:00 verzorgen onze vrijwilligers deze verkoop bij de Antonius Abt. Alle opbrengsten komen ten goede aan het behoud van het gebouw. Om ons alvast voor te bereiden op deze belangrijke taak gingen we in gesprek met oud-bakker Kees Rompa en oud-molenaar Herman Schippers om alle verhalen van vroeger te horen én om tips te krijgen voor een succesvolle en gezellige oliebollenverkoop.

Oliebollen in Terheijden tijdens het Vliegerfeest en Oudjaar

Dat oliebollen verkocht worden met Oudjaar is nog niet zo’n vanzelfsprekendheid. Vroeger at men in Brabant worstenbrood en appelbollen, oliebollen waren iets van ‘boven de rivieren’. Toch won de oliebol ook hier aan populariteit en in 1991 sloeg bakker Kees Rompa voor de eerste keer de handen ineen met molenaar Herman Schippers van Molen de Arend om oliebollen te verkopen in Terheijden. Deze samenwerking was het resultaat van een afspraak tussen hen beiden om zowel oliebollen met Oudjaar als met het Vliegerfeest te verkopen. Kees Rompa vertelt:

“De apparatuur voor het oliebollen bakken schafte ik met de bakkerij aan en de eerste keer liep de verkoop al heel goed. Met Herman had ik de afspraak dat de mensen van de molen hielpen met het bakken en de verkoop. In ruil hiervoor mochten ze de apparatuur gebruiken tijdens het Vliegerfeest in Terheijden op de laatste zondag in augustus. Zo hadden we tweemaal per jaar oliebollen in Terheijden en wij een hoop plezier met het bakken en de verkoop.”

Oud-bakker Kees Rompa uit Terheijden, op deze foto als vrijwilliger aan de slag tijdens de oliebollenverkoop van Molen de Arend tijdens Oudjaar

Met of zonder krenten?

In 2001 stopte bakkerij Rompa. Vanaf dat jaar vond de verkoop plaats in een kraam bij Molen de Arend. Mensen wisten de weg naar de molen goed te vinden. Dat veranderde in de jaren die volgde niet. Oud-molenaar Herman Schippers over wat wel veranderde:

“Vroeger maakten we vrijwel alleen beslag mét krenten. De laatste jaren verkochten we steeds meer oliebollen zonder krenten, het is echt 50/50 geworden.”

In 2013 kwam de molen in eigendom van Stichting Molen de Arend, de opbrengst van de oliebollen kwam sinds die tijd ten goede aan het onderhoud. En nu wordt het stokje overgedragen. Na twintig jaar oliebollenverkoop bij Molen de Arend gaat de opbrengst vanaf 2021 naar het behoud van een ander Traais monument: de Antonius Abt.

Oliebollen bij de Antonius Abt

De oliebollenverkoop wordt door Stichting Behoud de Antonius Abt in samenwerking met bakkerij Jürgen en Carolien van Dongen georganiseerd. Voorzitter van de stichting, Petra Kimmel, is de dagen alvast aan het aftellen tot Oudjaar:

“We zijn ontzettend blij en trotst dat we de oliebollenverkoop over mogen nemen en dat we deze traditie in ere kunnen houden. Alle opbrengsten gaan naar de stichting voor het behoud van de Antonius Abt voor ons dorp. Dankzij de tips van Kees en Herman gaan we er met onze vrijwilligers een gezellige dag van maken op 31 december. Ik hoop dat veel Traaienaren met Oudjaar ‘oliebollen van de Abt’ komen halen!”

Houd de Facebookpagina van Stichting Behoud de Antonius Abt in de gaten voor al het laatste nieuws rondom de oliebollenverkoop