27 augustus 2018

Officiële start ‘De Abt’ met onthulling wand op 9 september in Terheijden.

Op zondag 9 september 2018 om 11:30 vindt in Terheijden de officiële start van ‘De Abt’ plaats met de onthulling van de afscheidingswand. De opening zal verricht worden door Burgemeester Gert de Kok, waarna de wand feestelijk wordt onthuld. Na de opening gaat er een middagprogramma van start met optredens en exposities. Stichting Behoud De Antonius Abt nodigt alle Terheijdenaren en andere belangstellenden van harte uit om de opening bij te wonen en een kijkje te komen nemen in De Abt!

Teruglopende kerkbezoeken en inkomsten dreigden ervoor te zorgen dat de Antonius Abtkerk in Terheijden voorgoed de deuren zou moeten sluiten. Stichting Behoud De Antonius Abt is toen in het leven geroepen om het monumentale kerkgebouw te behouden. Met het plaatsen van een afscheidingswand is de Heilige Antonius Abtkerk in tweeën verdeeld: een kleine kerk blijft behouden voor de parochianen en een aparte zaal (‘De Abt’) gaat dienst doen als multifunctionele ruimte. Zo kan het gebouw ook in de toekomst een centrale rol in het dorp blijven spelen.

Het project is niet zomaar tot stand gekomen. Het bijzondere ontwerp van de wand komt van architect Edwin Paymans van Synarchi Architecten uit Roosendaal en Susan Nash, kunstenares uit Breda. Samen met vele vrijwilligers hebben ze het ontwerp gerealiseerd door het beplakken van de wand met afbeeldingen. Aannemersbedrijf Rasenberg heeft de wand vervolgens opgebouwd en een gedeelte ervan gesponsord.

Sponsoren waren onmisbaar bij het realiseren van de wand en ‘De Abt’. Zo heeft zowel het bestuur van de Vijf Heiligen Parochie als het Prins Bernard

Cultuurfonds bijgedragen. Daarnaast heeft de Gemeente Drimmelen, in het kader van toegankelijkheid, een invalidentoilet gesubsidieerd. Dankzij deze giften en de onvermoeibaarheid van vele vrijwilligers is ‘De Abt’ nu klaar om in gebruik genomen te worden!

Op zondag 9 september vindt vanaf 12:30 het middagprogramma plaats van de officiële start van ‘De Abt’ in Terheijden. Nadat de bijzondere wand is onthuld, zullen er diverse acts en optredens zijn in ‘De Abt’. Hiermee is goed te zien wat er in de toekomst allemaal mogelijk is in de nieuwe multifunctionele ruimte.

Speciale aandacht is er in het middagprogramma voor de jeugd van Terheijden. Zo komt Cowboy Billie Boem optreden, zijn er professionele schminckers aanwezig en wordt er een tekenwedstrijd gehouden. Kortom een perfecte middag om met de (klein)kinderen even langs te komen en tegelijkertijd de nieuwe wand te bewonderen!

Verder is er ruimte voor een expositie, muzikale bijdrages van de koren in onze gemeenschap, een film over het tot stand komen van de afscheidingswand en optredens van lokaal talent. Het volledige programma is hieronder te vinden:

Houdt de Facebook pagina van Stichting Behoud De Antonius Abt in de gaten voor updates en nieuws. We hopen u te zien op 9 september 2018!