9 juni 2021

Aftrap zomerseizoen 2021: De Antonius Abt Terheijden opent de deuren van het gebouw op 12 juni

Zowel het kerkgedeelte als zaal ‘de Abt’ op zaterdagmiddag in de maanden juni t/m september gratis te bezoeken

Komende zaterdag 12 juni opent de Antonius Abt voor het eerst dit zomerseizoen de deuren voor bezoekers. Tot en met september stelt Stichting Behoud de Antonius Abt iedere zaterdagmiddag van 13:00-16:30 het gebouw open. Bezoekers kunnen genieten van de historie, de architectuur en de prachtige voorwerpen die er te vinden zijn. En dan is er natuurlijk nog de unieke afscheidingswand die het bekijken waard is. De entree is gratis. Een bezoek aan de Antonius Abt is niet alleen leuk voor dagjesmensen maar ook voor iedereen die er in eigen gemeente op uit wil!

Stichting Behoud de Antonius Abt is blij dat ook dit seizoen de deuren geopend kunnen worden. Voorzitter Petra Kimmel: “We kijken met veel plezier terug op de openstelling van vorig jaar. Niet alleen kwamen dagjesmensen het gebouw bezichtigen, we mochten met onze enthousiaste groep vrijwilligers ook veel bezoekers uit onze gemeente verwelkomen. Het blijft ontzettend leuk de verhalen van dit bijzondere gebouw te kunnen delen én om te vertellen hoe we dit Rijksmonument voorbereiden op de toekomst.”

Openstelling gebouw: kunstexposities, geschiedenis en een bijzondere wand

Er is meer dan genoeg te zien en te vertellen tijdens de opstelling van de Antonius Abt in Terheijden. Zo kunnen bezoekers niet alleen kennis komen maken met de bijzondere geschiedenis van het gebouw door middel van video’s, maar ook de levensgrote afscheidingswand bezichtigen, die tevens fungeert als kunstwerk. Daarnaast is er een speciale route door het gebouw en langs het kerkhof om een compleet beeld te geven van het RijksmonumentDaarnaast zijn er tijdens de openstelling iedere zaterdagmiddag wisselende exposities te zien van lokale kunstenaars. Deze tentoonstellingen, van foto’s tot schilderijen en van keramieken werken tot tekeningen, komen goed tot hun recht in de open ruimte van zaal ‘de Abt’. Henk de Boer uit Lage Zwaluwe trapt de exposities af. Henk komt uit Lage Zwaluwe, waar hij ook schilderles volgt bij W.C. Creatief. Hij werkt met verschillende materialen en zijn veelzijdige schilderijen zullen te zien zijn op zaterdagmiddag 12 juni.

Een volledig overzicht van de wisselende exposites van lokale kunstenaars is hier te vinden.

Coronamaatregelen

Uiteraard wordt er ook dit seizoen rekening gehouden met de coronamaatregelen zodat bezoekers veilig het gebouw kunnen ontdekken. Er zijn maximaal 30 bezoekers tegelijkertijd welkom.  Ook is er een looprichting aangebracht zodat anderhalve meter afstand makkelijk te bewaren is. Daarnaast zijn er helaas voorlopig geen persoonlijk (groeps)rondleidingen mogelijk. In plaats hiervan is een rondleiding op video opgenomen. Bezoekers worden uitgenodigd om eerst deze film te bekijken en hierna zelf op pad te gaan in het gebouw. Natuurlijk staan vrijwilligers van Stichting Behoud de Antonius Abt klaar om alle vragen te beantwoorden!